Mike Oldfield v Praze nadchl
zdroj: Právo, 171/1999 - autor: František Cinger

   Se třemi ze svých pěti dětí vystoupil v sobotu večer při jedné scéně šestačtyřicetiletý britský multiinstrumentalista Mike Oldfield před téměř vyprodanou a neustále aplaudující Sportovní halou na pražském Výstavišti. Na nijak zvlášť upraveném jevišti ho doprovázela pětičlenná kapela.
   Jediný koncert u nás byl součástí turné Live then & now '99, které provází jeho nejnovější desku Guitars. Ještě předtím však Oldfield převzal platinovou desku firmy Warner Music za album Voyager, kterého se u nás prodalo 30 tisíc, a dvě zlaté desky za 15 tisíc alb Tubular Bells III a XXV - The Best Of
   "Vybral jsem nejoblíbenější skladby, staré věci s novými, ale vytvořit koncert je designerská práce," svěřil se na tiskové konferenci jinak skromně vystupující mág, patřící k nejvýraznějším osobnostem populární hudby konce 20. století. Po úspěchu první desky Tubular Bells z roku 1973 vydal 27 alb, kterých se po světě prodalo 50 miliónů.
   "Musel jsem také uvažovat, co je možné technicky zahrát. Připravil jsem pět kytar a potom celý systém, který vytvoří tón keltské harfy nebo flétny, zapojím elektronické klávesy, zazní i veliký gong," dodal.
   Prozradil na sebe ještě, že žije u Londýna a potom vlastní dům na Ibize, který hodlá prodat, protože je "prostě hrozná". Další dvě děti jsou v Norsku se ženou, s níž už nežije, ale vídá je poměrně často.
   Po otázce na dávné účinkování v muzikálu Hair (Vlasy), který později (1977) proslavil stejnojmenný film Miloše Formana, řekl: "Zaskakoval jsem za přítele kytaristu, ale hrál jsem rychleji a jinak, než chtěli. Tanečníci měli problém se do tak rychlého rytmu vejít, a tak mě vyhodili."
   Podle Oldfielda pojmenoval jeden Američan asteroid, další prý nese jméno Bowie a třetí Jagger. "Občas mívám sny, že nejsem z této planety, a to je docela příjemná představa. Moje planeta je docela příjemné místo k žití," dodal Oldfield. Prozradil rovněž, že chystá album Milenium Bell (Zvon milénia), kde chce obsáhnout 2000 let života na Zemi.
   Organizátoři ale příliš neodhadli vkus převažující části publika různého věku, když jako "předskokanka" vystoupila česká folková zpěvačka Radúza. Nedočkaví diváci ji vyprovodili pískotem.