Mike Oldfield zůstává snivcem
zdroj: Právo, 169/1999 - autor: Jaroslav Rudiš

   Každé album znamenitého britského multiinstrumentalisty Mika Oldfielda je sázkou na jistotu: nabídne hrst hudební romantiky, přitažlivé snivosti a magických kreací svých nástrojů. Živě často nekoncertuje, a tak i o to je jeho vystoupení v sobotu 24. července v pražské Sportovní hale vzácnější. Na jevišti ho doprovodí pět muzikantů.
   Oldfielda, který se narodil 15. května 1953 v Readingu, proslavila hned prvotina - padesátiminutová vzdušná kompozice Tubular Bells z roku 1973. Na první příčku britského žebříčku dosáhlo také následující a podobně znějící album Hergest Ridge. Ačkoliv se zdá, že na konci osmdesátých let mu trochu vyschla zásobárna nápadů, když se ohlédne, může být spokojený: počet vydaných alb se zvolna blíží ke třicítce. Ti, které uhranula hladivá impresionistická směs z rocku, keltské a skotské hudby a elektrozvukomalířství, si koupili přes padesát miliónů kopií jeho desek. Do aleje popových skvostů povýšil několik skladeb, stačí si vzpomenout na podmanivou melodiku Moonlight Shadow nebo Shadows On The Wall.
   Neúnavný Oldfield patří k těm, kteří nové technologie a směry vítají jako výzvu a hledají v nich možnost vlastního autorského rozvoje. Proto svou muziku nechával prorůstat prvky "odjinud", z odlišných hudebních a kulturních oblastí. A i proto tančil na Ibize - na ostrově omývaném teplým Středozemním mořem a progresívními rytmy současné dance music. Právě v jejím příboji nasál hlavní inspiraci pro loňské třetí pokračování Tubular Bells ("dvojka" vyšla v roce 1992). Nejde o nijak odvážný a zásadní řez v jeho kariéře, spíše o vyvážené misky vah mezi starým Oldfieldem a novými směry.
   Po koketování s tanečními beaty a smyčkami se letos vrátil k základnímu stavebnímu kamenu rocku - ke kytaře. Na albu s jasným názvem Guitars, které nedávno vydal u Warner Music, se snaží vystihnout všechny polohy a barvy, do kterých kytara může vykvést. Neukazuje jen kouzelný um vlastních prstů a čistotu nástroje, ale vyhrává si také s různými studiovými pomůckami. Ty zvuk navrstvují nebo naopak rozštěpují do koláží. I tentokrát však Oldfield zejména potvrzuje pověst snivce - působivého hudebního náladotvůrce.
   Britský multiinstrumentalista Mike Oldfield vystoupí zítra v Praze. Hrát bude zejména z posledních alb Tubular Bells III a Guitars.